Illes FormiguesSin categoría

La reserva marina de les illes Formigues

per 4 agost, 2011 desembre 18th, 2016 No hi ha comentaris encara
La reserva marina de les illes Formigues

La reserva marina de les illes Formigues queda posposada per manca de diners

Diari de Girona 4 d’agost de 2011

GIRONA | ACN/DDG El subdelegat del govern espanyol a Girona, Francesc Francisco-Busquets, va anunciar ahir que Medi Ambient ha decidit aparcar de moment la declaració de reserva marítima de les illes Formigues. El motiu principal d’aquest ajornament és la manca de diners per crear-la i mantenir-la, tot i que Medi Ambient ja havia resolt totes les al·legacions i el projecte definitiu ja estava del tot redactat.
Així ho va afirmar el subdelegat del govern espanyol, explicant que la decisió de congelar i deixar en un punt mort la reserva no obeeix a res més que motius econòmics. “El projecte està llest però calen unes aportacions pressupostàries i la situació actual no aconsella fer-les”. La futura reserva abasta 3.580 hectàrees entre Palafrugell i Calonge i preveu dues zones d’usos restringits, que són les illes Formigues i els Ullastres. El govern estatal ha decidit aparcar de moment el projecte, que comprèn bona part del litoral de la Costa Brava Centre, i que ha generat molta controvèrsia en els darrers temps.

 

Tot i que l’Estat va anunciar que la reserva seria una realitat aquest 2011, Francisco-Busquets va reiterar que aquest no és el moment adequat perquè no hi ha diners al calaix per engegar-la ni per mantenir-la. “És un tema que està en stand by, perquè la situació actual no aconsella fer les aportacions pressupostàries”, va explicar.
Segons va anunciar el Ministeri de Medi Ambient, la inversió anual que caldria per mantenir la reserva és d’uns 500.000 euros. La decisió de congelar la reserva marina arriba després que el Ministeri de Medi Ambient ja hagi resolt les al·legacions i tingui redactat el projecte definitiu. “Està tot acabat i llest per posar-ho en solfa”, va explicar el subdelegat, descartant que el projecte s’hagi anul·lat del tot.
Francesc Francisco-Busquets va confirmar que, tot i que la creació de la reserva no es faci ara, això no significa que s’abandoni el projecte. “No s’ha endreçat al calaix dels mals endreços i jo confio que en un temps, diem-ne raonable, pugui tirar endavant”, va concretar. Això sí, el subdelegat va assegurar que “no creu” que aquest moment arribi abans de les properes eleccions generals perquè seria “massa prematur”.

Més de 3.500 hectàrees
La futura reserva de les illes Formigues, segons el projecte que va elaborar el Ministeri, abasta un total de 3.580 hectàrees. Per una banda, delimita al nord per la punta de la Musclera, a Palafrugell, i de l’altra al sud amb la platja de Belladona, a Calonge. En una segona fase, a més, es volia ampliar fins a Sant Feliu de Guíxols i Begur.
Aquesta seria l’onzena reserva marina de tot l’Estat, i la primera sense cap àrea de protecció integral. La reserva es divideix en dos grans àmbits, entre els quals hi ha una zona d’usos restringits (a l’arxipèlag de les Formigues i als Ullastres) on no es permetrà fer cap tipus d’extracció.
D’ençà que l’Estat va anunciar la intenció de crear la reserva, de seguida hi va haver mala maror al voltant del projecte. Els opositors més aferrissats, units sota el Fòrum Social del Litoral Gironí, criticaven que el pla d’usos comprometia seriosament el futur de les activitats d’oci i recreatives -com la pesca submarina o el fondeig- a la zona que es volia preservar.
Aquest malestar es va fer evident el novembre del 2009, quan més de 1.000 persones es van manifestar pels carrers de Palamós en contra de la reserva marina. A l’altre costat, s’hi situaven -entre d’altres- els ajuntaments o, fins i tot, una altra plataforma, aquesta a favor de la creació de la reserva.

“Consens del 99%”
El subdelegat de l’Estat a Girona va assegurar, però, que el projecte final ha aconseguit “un consens del 99%” dels sectors implicats. “Per arribar fins aquí, s’ha fet un treball intens entre el govern espanyol, la Generalitat i tots els sectors implicats; i no dic que s’hagi arribat a un consens del 100%, perquè en el camp de la pesca submarina i esportiva és on hi ha certes reticències”, va concretar Francisco-Busquets.
Sigui com sigui, però, de moment tota aquesta feina ha quedat aparcada sense data concreta per reprendre’s. “En aquest moment ni hi ha disponibilitat pressupostària”, va reiterar el subdelegat del govern a Girona.
Un dels grups que s’ha oposat més a la reserva marina de les illes Formigues és el Fòrum Social del Litoral Gironí, a través d’un dels seus representants, Carles Font, qui va explicar que el projecte hauria d’abarcar un territori molt més reduït i que s’hauria d’apostar per un acord que impliqués el consens de totes les parts.
“S’ha d’apostar per un projecte viable, on hi hagi el consens de totes les parts implicades, ja que aquest satisfà sobretot la cofraria de pescadors, però hi ha sectors com els de l’àrea recreativa, d’esbarjo i de pesca submarina que no queden satisfets”, va argumentar Carles Font.
Sobre el pressupost, el representant del Fòrum Social del Litoral Gironí no es va estranyar de la decisió d’aparcar el tema ja que “500.000 euros és massa per als ajuntaments”. “S’ha intentat abarcar massa territori i ja s’ha vist que no hi ha pressupost per fer-ho”, va sentenciar Font. També va explicar que mentre no es pugui garantir la vigilància i la supervisió de l’àrea en qüestió per manca de pressupost, no té cap sentit declarar la zona de reserva marítima.
Per la seva banda, l’Ajuntament de Palamós va refusar fer cap mena de valoració fins que no en tinguessin una confirmació oficial.

Envia la teva opinió