Illes FormiguesNoticies i Articles

Manifest entitats de la societat civil per sol·licitar la protecció del corall vermell

9 de juny de 2018

Fa dos mesos el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (avui cessat) va adjudicar 12 autoritzacions per a l’extracció i venda de corall vermell en aigües exteriors de Catalunya tot i que la Generalitat de Catalunya havia introduït la suspensió temporal de l’activitat extractiva durant 10 anys (concretament fins 2027). Aquest fet va donar la veu d’alarma i nombrosos col·lectius ens hem unit des d’aleshores per protegir el corall vermell de les nostres costes.

El punt de partida d’aquesta nova campanya va ser la redacció d’una carta oberta dirigida a l’ex-ministra Tejerina que ha rebut el suport de més de 80 centres de recerca, organitzacions ecologistes i ambientals, així com centres i clubs de busseig.

En aquesta carta, els col·lectius expressem la nostra gran preocupació ja que, l’últim informe científic disponible sobre l’estat de les poblacions de corall vermell en aigües de Catalunya, indica que el 90% de les seves poblacions estan en un estat de conservació crític. L’informe en qüestió, que ha estat realitzat per 14 expertes i experts, posa en relleu que la majoria de les poblacions de corall vermell es poden considerar ecològicament extintes.

A més, cal remarcar que el corall vermell no està només amenaçat a Catalunya, el 2015 aquesta espècie va ser inclosa en la Llista Vermella de la Mediterrània elaborada per l’Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), en la categoria de En perill d’extinció.

Per aquests motius, l’any passat la Generalitat de Catalunya va establir una veda a l’extracció de corall vermell en zones de la seva competència, en aquest cas, en les aigües interiors que abasten des de la frontera amb França fins a Cap de Begur. Zona que correspon bàsicament al nord de la Costa Brava. Aquesta moratòria va ser aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya i hauria d’haver estat respectada pel Ministeri.

Però en lloc d’atendre la protecció del corall vermell l’ex-ministra Tejerina va preferir concedir 12 llicències per extreure corall vermell en zones on la Generalitat no té competències per tractar-se d’aigües exteriors.

Cadascun d’aquests aspectes són els que han fet reaccionar de forma gairebé instantània a nombrosos col·lectius diversos, des d’universitats fins a centres de busseig, i milers de persones individuals que s’han unit aquest últims mesos per sol·licitar al Govern central que es deroguin les autoritzacions concedides a Catalunya, valorant així mateix l’extensió d’aquesta prohibició a la resta de les aigües espanyoles.

Però l’esmentada carta, que va ser enviada a l’ex-Ministra Tejerina el passat 3 de maig, mai ha rebut resposta. Actuant d’aquesta manera, la Ministra cessada estava clarament ometent les recomanacions científiques i la seva obligació d’assegurar una explotació sostenible dels recursos, per tant, estava infringint la pròpia Política Pesquera Comuna.

D’altra banda, l’ex-ministra també estava incomplint altres normatives en vigor d’obligat compliment, com ara la Directiva Hàbitats i les recomanacions de la Comissió General de Pesca del Mediterrani (CGPM) de la FAO per a l’explotació sostenible del corall vermell. Recomanacions que són vinculants per a Espanya.

Per tots aquests motius demanem al Govern entrant que no anteposi els interessos d’uns pocs individus enfront dels interessos del conjunt de la societat i que recolzi fermament la recuperació d’una espècie emblemàtica i de gran importància ecològica com el corall vermell.

Amb l’entrada del nou Govern, i tenint en compte que la Diputació de Girona va aprovar per unanimitat el 15 de març una moció que instava al Ministeri a revocar les 12 llicències concedides per a l’extracció del corall vermell, i que nombrosos municipis costaners estan presentant així mateix mocions similars (cas d’Arenys de Munt, Arenys de Mar, Palafrugell, Lloret, Begur, etc.), les organitzacions aquí presents considerem que tenim el vent a favor. Sobretot tenint en compte que el diputat Marc Lamúa, del Partit dels Socialistes a Catalunya, va sol·licitar a l’ex-Ministra el mes passat al Congrés, que revoqués les 12 llicències concedides.

Avui, les més de 20 entitats que ens hem unit per fer activitats lúdiques i reivindicatives al llarg del litoral, sol·licitem al Govern entrant, en concret a la Ministra de Medi Ambient, Teresa Ribera, i  al Ministre d’Agricultura i Pesca, Luis Planas, que es coordinin el més aviat possible per derogar les 12 llicències concebudes i per fer un canvi de rumb en la gestió pesquera que asseguri la recuperació de les poblacions a nivells sostenibles i un Bon Estat Ambientals de la Mediterrània.

El corall vermell és un patrimoni natural públic, emblemàtic i endèmic de la Mar Mediterrània que s’ha de preservar, agraïm a totes les persones i entitats que de manera desinteressada han posat el seu granet de sorra per donar-li la veu que tant necessita. Moltes gràcies a totes. Vida al Corall i Vida a la Mar!

Envia la teva opinió