ActualitatNoticies

“Amics de les Illes Formigues” presenta el seu llibre

L’associació “Amics de les Illes Formigues” us convida a la presentació del llibre

“Les illes Formigues i el seu entorn- La costa que va des de Begur a Calonge”

de l’historiador palamosí Gabriel  Martín Roig que tindrà el proper dia 13 d’abril a les 19.30 a la Capella del Carme, carrer Mossèn Costa  25 de Palamós.

Gabriel Martí, planer de caràcter i també d’estil, inicia el llibre amb la descripció física de les illes Formigues i del seu entorn, des de les cales de Begur fins a la platja de la Belladona, passada Torre Valentina.

L’autor, llicenciat en Belles Arts, molt bon pintor, acostumat a percebre i interpretar la realitat, llisca els seus ulls per tot el perfil de la costa i ens descobreix els detalls més íntims de la seva morfologia, rica ens colors i generosa en flaires diverses, que ens ofereix en una sinestèsia literària, tot inundant de sensacions el lector.
I per sobre d’aquestes sensacions, ens relaciona tanta bellesa amb les interpretacions mitològiques que els habitants li donaven per explicar-la i justificar-la.
Perquè un lloc com aquest, inevitablement ha estat habitat per moltes cultures i ens ha deixat una mostra molt variada de construccions que ens parlen de la seva capacitat, de les seves pors, dels seus rituals i de la seva evolució.
Una evolució que igualment percebem en les arts de navegació i pesca, font de vida però també de disputes al llarg de tota la història.
Així mateix, aquest territori ha viscut conflictes internacionals, com els enfrontaments amb els anglesos o els turcs o la Segona Guerra Mundial.
Les illes Formigues han vist molts naufragis, aquí recuperats de l’oblit com a advertència a tots aquells que hi naveguen més distrets que atents.
I, com que la navegació necessita un redós, ens parlarà també dels ports i dels fars per acollir i conduir embarcacions cada cop més grans.
Obligatòriament menciona el turisme, tan imparable que arribaria a malbaratar el territori si no aconseguíem ordenar-ne els usos per evitar-ne els abusos i garantir-ne la sostenibilitat.


De ben segur, en acabar la lectura de l’obra, el lector coneixerà, estimarà i defensarà aquest territori i se’l farà seu.

 

Envia la teva opinió