NoticiesNoticies i ArticlesXerrades

El derelicte de les Illes Formigues II, resultats de la primera intervenció arqueològica

L’Associació Amics de les Illes Formigues ha programat pel divendres  25 de maig a 2/4 de 8 del vespre a l’auditori del

Museu del Suro de Palafrugell

 

La xerrada informativa “El derelicte de les Illes Formigues II, resultats de la primera intervenció arqueològica” a càrrec dels arqueòlegs Gustau VivarRut Geli i Guillem Mauri.

Tindrem el privilegi de conèixer de primera mà els avanços de la interessant excavació en la qual han treballat aquesta temporada sobre aquest derelicte romà del segle I, que a finals de l’any passat els arqueòlegs del CASC, amb la col·laboració del submarí Ictineu 3, van localitzar a les costes del Baix Empordà, a més de 40 metres de fondària.

Els primers descobriments apunten que transportava u na gran quantitat d’àmfores carregades de garum (salsa o pasta que a l’època romana s’usava com a condiment gastronòmic), que aportarà una important documentació sobre les activitats comercials i de transport marítim de l’època.

De moment, allà on han retirat la sorra, els arqueòlegs han vist un punt on hi faltaven part de les àmfores (perquè les havien espoliades). Però aprofitant aquests forats, han anat més cap al fons fins a trobar-li la fusta. En concret, han localitzat dues quadernes i els taulons que les unien.

 

El derelicte de les illes Formigues, però, encara amaga molts secrets que s’aniran descobrint en properes intervencions.

 

Aquest any, el vaixell del CASC, el ‘Thetis’, farà campanya arqueològica entre juny i octubre.

 

L’Associació Amics de les Illes Formigues ens permetem insistir en el valor excepcional d’aquest entorn tant pel que fa a la bellesa paisatgística com a la riquesa de la biodiversitat submarina. La nostra associació pretén ampliar la conscienciació del que significa aquest bé i aconseguir la màxima implicació afectiva de la societat civil i la responsable complicitat de l’administració competent en la seva defensa.

Envia la teva opinió