Palamós acull una jornada de treball dels GALP de Catalunya

El passat 1 d’agost Palamós va acollir una jornada de treball GALP

Es tracta de la primera trobada entre els dos grups de galp del país que s’ha preparat per establir contactes i amb l’objectiu de posar en valor el producte pesquer de proximitat d’aquestes zones. l’activitat ha estat encapçalada pels representants dels GALP de la costa brava i de les terres de l’Ebre, i ha comptat amb la participació dels alcaldes de Palamós, Sant Carles de la Ràpita i l’Ametlla de Mar. a la costa brava, el GALP està format per: 11 confraries de pescadors, i els seus municipis, amb l’objectiu de fomentar una activitat pesquera sostenible a partir de la protecció del medi ambient i els recursos naturals, i potenciar alhora la comercialització dels productes com a pilar bàsic de la viabilitat del sector, que afegeixin valor als municipis i al territori costaner.

 

El port de Palamós ha acollit, aquest dimarts, una Jornada de sinèrgies per a la cooperació entre els dos Grups d’Acció Local Pesquera (GALP) de Catalunya, el de les Terres de l’Ebre i el de la Costa Brava.

Treballar sinergies comuns
Es tracta de la primera trobada entre els dos grups de treball d’aquetes organitzacions que s’ha preparat per establir contactes i amb l’objectiu de posar en valor el producte pesquer de proximitat d’aquestes zones, enfortint la cohesió per un bé comú en la gestió pesquera del Mediterrani i per dinamitzar l’economia del territori amb la contribució del sector pesquer.

L’activitat ha estat encapçalada pels representants dels GALP de la Costa Brava i de les Terres de l’Ebre, i ha comptat amb la participació dels alcaldes de Palamós, Lluís Puig; de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós; i de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni; així com representants dels dos GALP i de regidors i tècnics municipals dels respectius ajuntaments.

Durant la jornada s’han fet visites a la Confraria de Pescadors de Palamós el Museu de la Pesca, l’Espai del Peix i també a la llotja durant la subhasta.

GALP de la Costa Brava
A la Costa Brava, el GALP està format per: 11 confraries de pescadors, i els seus municipis, 10 entitats del sector públic, 2 entitats del sector social i 8 entitats del sector privat. El projecte incideix en una superfície de 359,3 quilòmetres quadrats i comprèn, a més de Palamós, els municipis pesquers de Blanes, Cadaqués, l’Escala, Llançà, Lloret de Mar, el Port de la Selva, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar.

Aquets municipis tenen una població total de 171.936 habitants, la qual cosa suposa el 39% del conjunt de la població de les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva.

El GALP Costa Brava té com a missió fomentar una activitat pesquera sostenible a partir de la protecció del medi ambient i els recursos naturals, i potenciar alhora la comercialització dels productes com a pilar bàsic de la viabilitat del sector, oferir suport als agents socials i impulsar iniciatives que afegeixin valor als municipis i al territori costaner.

A més, l’EDLP incidirà a augmentar la visibilitat del sector, posar en valor la seva importància, integrar-lo en el principal motor econòmic del territori, el turisme, i donar suport a les iniciatives per al manteniment, la conservació i la promoció del patrimoni històric, cultural i natural. Finalment, les iniciatives desenvolupades mitjançant l’EDLP s’encaminaran a fomentar la cohesió social, promoure la igualtat entre homes i dones i facilitar la incorporació al sector de la gent jove i les dones.

El GALP de la Costa Brava és l’encarregat del disseny i la realització de les estratègies de desenvolupament local participatives (EDLP), que es duran a terme en el període 2017-2023. Actuacions que serviran per dinamitzar el territori a través d’una contribució pública del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) de 7,7 milions d’euros, cofinançada en un 85% per la Unió Europea i un 15% per la Generalitat de Catalunya (1,15M€).

Objectius
• Establir un punt de trobada dels actors locals.
• Reforçar el paper del sector pesquer en l’economia local.
• Descentralitzar la presa de decisions.
• Incrementar la difusió i visibilitat internacional del territori.
• Connectar les comunitats pesqueres europees.
• Facilitar l’accés al territori d’altres fonts de finançament.

El grup està format, com el seu homònim de les Terres de l’Ebre amb qui es repartiran les subvencions, per agents que integren els sectors de la pesca, l’aqüicultura, el turisme, els afers marítims i altres actors econòmics, i també per entitats que representen el sector social i el sector públic local.

Foto: els representants del GALP Costa Brava i Terres de l’Ebre, amb els tres alcaldes al centre, avui, davant el Museu de la Pesca.

Envia la teva opinió