ActualitatNoticies

Es crea una xarxa d’Observatoris Sentinella ciutadans per vigilar la costa mediterrània occidental

per 18 setembre, 2016 desembre 18th, 2016 No hi ha comentaris encara
Institut de Ciències del Mar

16 de setembre de 2016

Detectar l’aparició i expansió d’espècies invasores, els efectes del canvi climàtic sobre les espècies o la salut de les poblacions, o l’acumulació d’escombraries, no és tasca fàcil en el cas del mar. Les dificultats d’accés al medi i la seva extensió requereixen una dedicació i uns recursos que no poden ser assumits únicament pels científics.

Des de fa quatre anys alguns centres d’investigació marina compten amb la col·laboració de la ciutadania per recollir dades. Ho fan a través d’Observadors del Mar, una plataforma de ciència ciutadana coordinada per l’Institut de Ciències del Mar.

Fins ara, Observadors del Mar comptava amb la participació de voluntaris individuals, “sobretot, submarinistes, pescadors, navegants i apassionats de la mar i de la natura en general”, explica Elisabetta Broglio, coordinadora de la plataforma a l’ICM.

Aquest any, la plataforma està posant en marxa una Xarxa d’Observatoris Sentinella al llarg de la costa ibèrica i balear. La Xarxa està formada per clubs de busseig, associacions esportives, grups de voluntaris, professionals i Aules del Mar. Es tracta d’entitats que coneixen bé el seu territori perquè actuen sobre ell, i que en la majoria dels casos ja hi han detectat canvis.  L’objectiu és que aquests Observatoris puguin aportar el seu coneixement i també fer el seguiment en la seva zona d’acció.

“Som ara un equip més heterogeni, amb un gran potencial. Aficionats, professionals de la mar i científics, estem integrant en un mapa col·lectiu informació antiga i noves dades. Aquest coneixement, en contínua transformació gràcies a la implicació ciutadana i en obert al web, és imprescindible per promoure la presa d’acció política i social en l’àmbit de recursos marins “, afirma Broglio.

Darrere de cada un dels 12 projectes en què es pot col·laborar en la plataforma, hi ha un equip científic que valida les observacions rebudes i es comunica amb els participants.

A més de l’ICM-CSIC, centre coordinador de la plataforma amb una desena d’investigadors implicats en el projecte, també s’han adherit científics de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) de les Balears, del Centre d’Estudis Avançats (CEAB) de Blanes, i l’Istituto Superiore per la Protezione i la Ricerca Ambientale (ISPRA, Itàlia).

 

Jornades i tallers

Si bé l’eina de comunicació i visualització és la plataforma web, Observadors del Mar organitza també jornades i tallers per a públic general i especialitzat. Les entitats que esdevinguin Observatoris Sentinella reben formació específica i materials didàctics, perquè puguin, al seu torn, impartir formació als seus socis i contactes i organitzar sortides durant tot l’any, i no només de la temporada d’estiu.

El proper dijous, 15 de setembre, se celebrarà la quarta jornada de formació d’enguany. Després de Blanes, Almería, La Herradura i l’Ametlla de Mar, els científics organitzen a Palma de Mallorca una trobada sobre ‘Biodiversitat i impactes humans’.

Entre els temes i projectes que es tractaran hi ha els de ‘Algues invasores’, ‘Cavallets de mar i peixos pipa’, i ‘Praderies marines’, coordinats per investigadors de l’IMEDEA, centre mixt del CSIC i la Universitat dels Illes Balears (UIB).

“Els cavallets de mar i els peixos pipa són espècies icòniques molt vulnerables als impactes humans i difícils d’observar. Per això, estem realitzant un estudi per identificar i caracteritzar hàbitats de preferència que puguin ajudar a elaborar mesures de protecció “, explica Beatriz Morales, responsable del projecte a IMEDEA (CSIC-UIB). Aquest projecte, que estudiarà la distribució, estructura genètica i dieta d’aquests animals (Projecte Hippocampus), compta amb el suport del Govern Balear i dels parcs nacionals Marítims terrestres de les Illes Atlàntiques de Galícia (PNIA) i Arxipèlag de Cabrera (PNAC).

Fiona Tomas, responsable en IMEDEA dels projectes sobre algues invasores i praderies marines explica: “treballem diàriament per gestionar i conservar els nostres ecosistemes marins; la col·laboració ciutadana s’ha tornat imprescindible per a la detecció precoç, i per disposar d’informació a gran escala espacial i temporal. És gràcies a un observador que acabem de detectar l’expansió d’una nova alga invasora, Halimeda incrassata, que originalment vam veure a la Badia de Palma, i que ara ja es troba present en altres parts de l’illa de Mallorca “. Les espècies invasores poden arribar a canviar la dinàmica tròfica de l’ecosistema i afectar els recursos marins, per la qual cosa és imprescindible dissenyar una bona estratègia conjuntament amb les administracions i fer-ne partícip la societat.

Observadors del Mar compta amb l’ajuda de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). El projecte es va crear el 2012 i compta en l’actualitat amb més de 1100 usuaris i de 5600 observacions registrades.

 

Envia la teva opinió