ActualitatNoticies

Pentinaran el fons marí de la Costa Brava per buscar restes de naufragis antics

per 20 setembre, 2016 desembre 18th, 2016 No hi ha comentaris encara
Pentinaran el fons marí de la Costa Brava per buscar restes de naufragis antics

El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya ha contractat l’Ictineu 3 per trobar nous derelictes

Diari de Girona  17.09.2016

MARTÍ SANTIAGO | GIRONA L’època de creure que tot el que s’empassa el mar desapareix per sempre ha passat. El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) ha contractat el submarí Ictineu 3 per pentinar part del fons marí de la província durant el mes d’octubre en busca dels vaixells que s’ha engolit la Costa Brava al llarg dels segles i que no s’han trobat mai. Els derelictes hi són però no se sap on.

Les àmfores atrapades a les xarxes de pesca demostren que sota la sorra marina hi ha història per rescatar però ningú ha baixat mai a tanta profunditat i els robots submarins són insuficients per explorar perqué l’equipació que duen és limitada. La campanya es durà a terme en aigües de Sant Feliu de Guíxols, Palamós i Llafranc. El director del CASC, Gustau Vivar, destaca la importància de comptar amb aquest submarí perqué «mai hem pogut anar a tanta fondària però ara podrem baixar fins a 500 metres i sense limitació de temps».

 

L’exploració marina per trobar vaixells naufragats serà la clàssica búsqueda d’una agulla en un pallerperò l’arqueòleg es mostra esperançat pel que fa als resultats, en primer lloc perqué la utilització d’un submarí tripulat permetrà fer immersions durant moltes hores seguides, en segon terme perquè la gran cúpula amb que compta el vehicle facilitarà a l’equip científic observar perfectament el relleu del terreny per trobar indicadors sobre l’existència de derelictes, i en última instància perquè tot plegat servirà per ampliar a carta arqueològica a més profunditat.

Aquesta campanya dóna continuïtat a la que es va realitzar l’any passat al Port de la Selva per excavar el Cala Cativa I, un vaixell íber del s. I a.C. que va ser descobert fa 121 anys per Romualdo Alfaras –precursor de l’arqueologia subaqüàtica– i que es va convertir en el segon derelicte estudiat íntegrament.

El CASC dirigirà l’exploració submarina, aportarà els submarinistes i el vaixell de suport «Thetis», el qual també monitoritzarà les immersions de l’Ictineu 3 a fi que hi hagi més científics observant el fons marí a banda dels que aniran a l’interior del batiscaf.

El pilot de l’Ictineu 3, Pere Forès indica que durant els primers deu dies d’octubre, el submarí tindrà base al port de Sant Feliu de Guíxols perqué el fons marí d’aquesta localitat ha estat poc explorat i ocuparà bona part de la feina dels arqueòlegs.

La previsió és que després es traslladi a Palamós i per poder pentinar l’entorn de les illes Formigues on el 1285 es va produir una batalla naval entre la flota catalana i la francesa que ja apareix descrita a les cròniques de Ramon Muntaner. Encara que localitzar una nau d’aquest període no és el principal interès del CASC.

Forès esmenta que si hi ha oportunitat i es troba finançament addicional desplaçarà l’Ictineu 3 a Llafranc per explorar el canó de Begur, un punt on es creu que pot localitzar-se corall blanc i altres espècies però on encara no ha baixat cap equip científic.

L’Ictineu 3 té capacitat per submergir-se a 1.200 metres de profunditat i les bateries li permeten recórrer fins a 40 quilòmetres sota de l’aigua amb una autonomia de 10 hores. La tripulació estarà formada pel pilot i dos científics.

Envia la teva opinió