Els promotors ho consideren necessari per controlar-hi els usos i la pressió humana i, d’aquesta manera, preservar el seu entorn natural
27.07.2016 Diari de Girona
PALAMÓS | ACN / DDG Regular els usos a les illes Formigues. Aquest és l’objectiu de l’Associació Amics de les Illes Formigues, una plataforma que compta amb representants de diferents activitats com ara pescadors, hotelers i submarinistes, que es va presentar ahir. Reclamen que es regulin els usos de l’arxipèlag format per 16 illots, un entorn «privilegiat» per la seva bellesa i biodiversitat que cada any atrau navegants, afeccionats a la immersió, pescadors i banyistes. «No volem prohibir res però sí que s’ordenin els usos per evitar abusos i garantir la sostenibilitat d’aquest espai», va afirmar el president de l’associació, Jordi Sistach, que recordava que ja està protegit pel Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) però que cal que s’executi amb actuacions concretes. Fa set anys, ja s’hi va intentar impulsar una reserva d’interès pesquer que va quedar en res.
A banda de conscienciar a la població, també volen una reunió aquest setembre amb la Generalitat i els alcaldes per parlar del full de ruta. La creació d’aquesta associació va començar a gestar-se fa uns mesos amb la idea de reclamar mesures concretes per garantir la conservació de les illes Formigues, entre Palamós i Palafrugell. El seu president, Jordi Saladich, afirmava que la situació no és «apocalíptica» ni alarmant però que cal regular els usos de l’espai per garantir la preservació d’aquest entorn natural. I és que en un futur preveuen que cada cop hi hagi més pressió humana sobre aquest espai. «Ningú és propietari d’aquest lloc i tothom hi ha de poder fer el que vol però amb control i mesura», va afegir des d’una embarcació i a pocs metres de les illes.
Boies ecològiques de fondeig
Entre les actuacions que reclamen, hi ha la instal·lació de boies ecològiques en les zones de fondeig per evitar la degradació del fons marí, que es respecti la normativa de pesca professional i esportiva i la correcta depuració de les aigües residuals en època d’estiu. El seu full de ruta és el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), competència de la Generalitat, motiu pel qual reclamen que sigui aquesta administració la que impulsi mesures concretes per donar compliment a la llei.
Per altra banda, recorden que a banda del PEIN la Generalitat també va redactar el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge de Castell Cap Roig, aprovat el 6 de juny del 2006 i encara vigent. El seu àmbit marí ocupa una extensió de 677,68 hectàrees fins arribar a 1.600 metres d’aigües endins i a una profunditat d’uns 50 metres. Es tracta d’un triangle que, per la franja costanera va des de l’Agulla del Castell fins al Golfet i que s’endinsa fins a les illes Formigues.