RETIRADA D’UN TRESMALL PELS VOLUNTARIS

Les “APP” (Arts de Pesca Perduts)  conegudes popularment per xarxes abandonades, a part de realitzar pesca fantasma,  contenen molt de plàstic tant a les malles com a les cordes, a més de ralingues o llasts de plom i d’altres materials, alguns contaminants, que embruten el mar.

Què és un tresmall?

El tresmall és un art de pesca artesana que està format per tres xarxes de diferent trama sobreposades. Les peces exteriors són d’uns 60 m i la central d’uns 100 m i l’alçada d’uns 2 m, 4 la central, encara que poden muntar-se tresmalls de major altura, fins a uns 8 m.  Gràcies a un sistema de ploms i flotadors, les xarxes es mantenen en posició vertical.

Les xarxes s’han de retirar per ajudar a la preservació del medi marí

Les “APP” (Arts de Pesca Perduts), a part de realitzar pesca fantasma,  contenen molt de plàstic (antigament es teixien els tresmalls amb cotó, tot i que actualment són de niló tant a les malles com a les cordes),  llasts de plom i altres materials, alguns contaminants, que embruten el mar.

Per això és recomanable que, sempre que es pugui, es procedeixi a retirar-les per ajudar a la preservació del medi marí.

Un d’aquest tresmall, segurament arrossegat pel temporal Glòria, va ser trobat per en Jordi Plana.
Aquest amic va contactar amb l’associació Amics de les Illes Formigues  per avisar que havia trobat una xarxa abandonada a la Fosca, a prop d’on hi ha l’embarcador.

Vàrem anar a fer una ullada i, en efecte, el tresmall estava atrapat entre les roques, a un metre de profunditat, parcialment amagat per una bona quantitat d’algues.

Així doncs, un grup de cinc voluntaris de l’associació Amics de les illes Formigues, juntament amb en Jordi Plana, qui ens havia avisat, vàrem anar a retirar el tresmall amb l’ajut d’uns quants ganivets i tisores.

Es van poder treure cinquanta quilos de xarxa

Després de dues hores i mitja de treball, es van poder treure cinquanta quilos de xarxa d’aquell indret.

Aquest material es va portar fins a la Confraria de Pescadors de Palamós per al seu reciclatge.

Tot i que aquesta xarxa abandonada ja no feia la seva funció, es van alliberar amb èxit un gòbit i un cranc!

Igualment, en una actuació conjunta dels mossos i els agents rurals, un pescador d’Aiguablava i gent de la Universitat de Barcelona, es van retirar dos-cents metres de la  xarxa abandonada als Ullastres, davant de Llafranc, que ja no pescarà ni malmetrà més el fons marí.

Encara resten algunes altres d’APP (Arts de Pesca Perduts), en tenim constància a les illes Formigues, a la Llosa de Palamós i al Cap Gros, entre la Fosca i Cala Margarida, però tant els mossos com els agents rurals van mostrar-se molt disposats a seguir treballant en aquest projecte.

 

Envia la teva opinió