Amics de les Illes Formigues

SALVEM EL NOSTRE ENTORN MARÍTIM, SALVEM-NOS

Ja fa temps que ens pesa l’advertència, però ara l’ONU ha posat data: els propers 10 anys seran vitals per salvar el planeta. Si no actuem en conseqüència, la catàstrofe climàtica, la contaminació i la destrucció d’espècies serà tal que ja no serem a temps de posar-hi solució.

Davant d’aquest contundent avís, des de l’Associació Amics de les Illes Formigues volem aportar el nostre gra de sorra i contribuir a la conscienciació i sensibilització de la ciutadania i la classe política. Aquesta és una tasca que ens implica a tots i totes.

Tenint clar que un s’estima allò que coneix, un dels objectius de l’associació és, precisament, ensenyar i donar a conèixer el nostre entorn marítim més proper.

En aquest sentit, el passat diumenge 6 de juny, vam organitzar una activitat d’apnea a les Illes Formigues  que va causar furor entre la trentena de persones, entre petits i grans, que hi van participar.

Les nostres biòlogues de referència, la Dra Conxi Rodríguez i l’Olga Torné, juntament amb el geòleg Jordi Marturià, van fer de guies i van explicar amb tot detall la magnífica flora i fauna que hi ha al fons de les illes.

Morenes, pops, bavoses de mar, julivies, serrans, castanyoles, cargols de mar… i la increïble praderia de posidònia que podem trobar a la vessant garbí de les Illes Formigues van deixar pràcticament sense paraules als participants de l’activitat, que van poder comprendre i fer-se seva la preocupació per aconseguir que ben aviat aquest entorn rebi el tracte especial que es mereix i pugui acabar sent un santuari per a la flora i fauna del nostre territori.

Imatges de ImatgeSub -Ramon Casabayó

Ancoratge indiscriminat d’embarcacions i la incorrecta de morts de fondeig

Un dels principals problemes per aquest entorn és l’ancoratge indiscriminat d’embarcacions i la incorrecta de morts de fondeig que malmeten l’hàbitat marí. El món de la nàutica pot gaudir de la seva activitat essent respectuós amb el fons marí i sense fer pressió sobre aquest hàbitat; només es tracta de seguir una sèrie de recomanacions que des de l’associació de les Amics de les Illes Formigues no ens cansarem de divulgar. Fer un manteniment correcte de l’embarcació i del motor;  fondejar sempre que es pugui sobre les boies habilitades per aquesta funció i sobretot no fondejar mai amb l’àncora sobre els fons de posidònia, i no abocar mai escombraries ni cap residu al mar són alguns d’aquests consells.

Zero plàstics al mar, una campanya necessària

Més enllà d’aquesta sortida d’apnea en concret, l’associació dels Amics de les illes Formigues també hem participat al festival marítim Palamós Terra de Mar, que aquest any ha fet servir el lema ‘Zero plàstics al mar’ i s’ha dedicat a la conscienciació sobre la importància de mantenir uns oceans nets, saludables, productius i resilients.

Deu anys per salvar el planeta

“El planeta està arribant ràpidament a extrems irreversibles. Afrontem una triple emergència ambiental, és a dir, la pèrdua de la biodiversitat, l’alteració climàtica i l’augment de la contaminació”. Són declaracions del secretari general de l’ONU, António Guterres fetes el passat Dia Mundial de el Medi Ambient.

 

L’ONU ha iniciat el que anomena el “Decenni d’Acció” i que consisteix en un pla a deu anys vista per impulsar mesures ambicioses que aconsegueixin restaurar els ecosistemes.

Segons el cap de Nacions Unides, “estem devastant els ecosistemes que sustenten les nostres societats. En el procés, correm el risc de deixar-nos sense els aliments, aigua i recursos que necessitem per sobreviure “.

 

De fet, no podem oblidar que la degradació del medi ambient ja està perjudicant el benestar de mínim un 40% de la població mundial.

“La tasca és colossal. Hem de replantar i protegir els nostres boscos, netejar els nostres rius i mars i fer més verds les nostres ciutats”.

Des de l’Associació de les Illes Formigues ens apuntem al repte i animem a tothom a afegir-s’hi.

 

 

Envia la teva opinió