Port Marina Palamós

El col·lapse de les depuradores provoca l’abocament de les aigües residuals al mar

Tovalloletes, compreses, plàstics i altres tipus de residus malmeten el nostre fons marí

Fer submarinisme després d’un dia de pluja en segons quins indrets pot acabar sent una experiència d’aquelles que et colpegen l’ànima.

De fet, ho pot arribar a ser qualsevol dia, però després d’un episodi de pluges intenses, el cop visual és especialment intens.

No cal anar molt lluny ni baixar molt avall, ens podem situar al mateix Port Marina de Palamós i fer una immersió fins als 10 metres de profunditat. L’espectacle que ens hi trobarem serà dantesc.

Tovalloletes, compreses, plàstics i altres tipus de residus malmeten el nostre fons marí, amb totes les terribles conseqüències que aquest fet comporta.

 

I és que no només es tracta del panorama que deixen els residus al fons marí, sinó del mal que provoquen a moltes espècies marines.

 

Els amants del submarinisme expliquen sovint haver vist crancs morts embolicats en tovalloletes, perquè aquestes se’ls enganxen en la closca dura amb punxes.

A Palamós, concretament, els dies de pluja intensa, quan l’estació de bombeig no té prou capacitat per bombejar tots els residus que li arriben, aquests acaben sortint directament al mar a través dels tubs que hi ha fora del contradic.

Un problema greu, de conseqüències incalculables per a l’hàbitat marí de la zona

Es tracta d’un problema greu, de conseqüències incalculables per a l’hàbitat marí de la zona, i cal plantejar, de manera urgent, solucions concretes i reals.

El problema afecta a tota la costa i, tot i que hi ha ajuntaments que hi intenten posar remei, la situació es troba encara lluny de solucionar-se.

Passa en moltes poblacions: les depuradores es col·lapsen i aboquen les aigües residuals al mar. D’aquesta manera dipositen a l’aigua excrements, paper higiènic i, per descomptat, les terribles tovalloletes humides. En definitiva, tot el que transporten les canonades fins al centre de tractament, moltes vegades acaba a la costa.

Biodegradable o no, tot acaba al fons del mar

Les tovalloletes humides són, potser, un dels productes més temuts. Es comercialitzen com a alternativa al paper higiènic de tota la vida i tenen èxit, especialment, entre les famílies amb infants petits a casa. Són pràctiques, útils i eficients per a netejar els nostres infants… què més es pot demanar?

Algunes marques indiquen en l’embolcall dels seus paquets que es recomana no tirar les tovalloletes al vàter un cop fetes servir; d’altres es defineixen, orgulloses, com a “biodegradables”, i algunes d’aquestes últimes, fins i tot, s’atreveixen a convidar-nos a tirar-les tranquil·lament al WC ja que afirmen ser “ecològiques”.

El cas, però, és que biodegradables o no, totes elles acaben al fons del mar.

I, a més, està comprovat que, si bé els components orgànics tendeixen a descompondre’s més o menys ràpidament, els elements com les tovalloletes resisteixen a la descomposició tot i que siguin degradables.

En aquest sentit, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet una investigació per tal de comprovar el nivell de degradació que tenen bona part de les tovalloletes que podem trobar avui en dia als supermercats i farmàcies.

L’entitat explica que, després de simular-ne l’ús i al cap de dos dies submergides en aigua, movent-les constantment, el percentatge de desintegració no arriba al 40% en el millor dels casos. En el cas del paper higiènic, en canvi, el percentatge és del 95% i, a més, es desintegra al cap de mitja hora.

La resistència a la desintegració de les tovalloletes es deu a l’entramat de fibres, dissenyades per aconseguir un producte resistent que combina cel·lulosa amb fibres sintètiques que a la llarga són contaminants. I això passa en tots els casos.

De fet, l’OCU denuncia que parlar de “tovalloletes biodegradables” o “ecològiques” és fer publicitat enganyosa i insta a les autoritats competents a retirar aquests missatges, així com els que afirmen que poden llençar-se al vàter.

 

Pretenem conscienciar a tothom que cal preservar el nostre patrimoni natural, i en concret, el tram de costa situat entre el Ullastres i cala Castell, i que inclou les illes Formigues.

Envia la teva opinió