La gestió del clavegueram i la depuració d'aigües de Palamós

La gestió del clavegueram i la depuració d’aigües de Palamós

Després de les pluges de la passada tardor de 2021, l’Associació Amics de les Illes Formigues es va adreçar als responsables de la gestió del clavegueram i la depuració d’aigües de Palamós per rebre informació que aportés claredat davant la sospita de que amb els episodis de fortes pluges les aigües que es dirigeixen al nostre litoral poguessin contenir barrejades les aigües pluvials amb les aigües brutes.

Arrel d’aquesta demanda, el consistori ens ha convidat a una videoconferència a través de la qual el mateix alcalde de Palamós i el Consorci d’aigües Costa Brava Girona, ens han donat resposta a la nostra petició. L’Associació agraeix als seus responsables i tècnics les seves explicacions sobre un tema complex com és la conducció i sanejament de les aigües plujanes i residuals, així com el funcionament de la Depuradora i els seus emissaris.

Accions empreses i projectes pendents

Per un banda, el Consorci d’aigües de la Costa Brava va comunicar la seva aposta per invertir en la Depuradora i els seus emissaris amb projectes que ja estan en tràmit.
Per altra banda, es va destacar que un dels principals obstacles que produeixen el col·lapse de les canonades en episodis de pluja és la conducció unitària de les aigües residuals i les plujanes, que actualment han de conduir-se barrejades fins la depuradora.
El tècnic municipal de l’ajuntament de Palamós va explicar com s’està modificant aquest sistema de clavegueram, separant les canonades d’aigües residuals i plujanes en l’execució de les obres de les noves zones de creixement de la població, com d’altres zones que recullen gran quantitat d’aigua properes a la platja i el port.

La unió fa la força

Es fa imprescindible per tant que tots els municipis que condueixen les seves aigües a la Depuradora EDAR (Palamós, Palafrugell, Calonge i Sant Antoni, Mont-ras i Vall-Llobrega), destinin esforços i recursos per fer realitat aquesta complexa modificació del sistema de clavegueram unitari, i es deixin de fer bypass abocant aigües brutes al litoral el més aviat possible.

Informar per no generar més desconfiança de la població

Amics de les Illes Formigues també va denunciar que s’hagi anat publicant repetidament a la premsa (2017, 2019 o octubre de 2021) les inversions milionàries a la depuradora que a dia d’avui encara no s’han executat. Lamentem que malgrat la tramitació pugui ser complexa, es donin terminis que després no es compleixen i que finalment només generen més desconfiança de la població envers les promeses de millora.

La reparació de l’emissari submarí de Castell

Celebrem que s’hagi adjudicat la reparació de l’emissari submarí de Castell que va ser trencat pel temporal Glòria, que es va reparar provisionalment i es va tornar a trencar després aproximadament a uns 500m de la costa, i que segons informa el Consorci d’aigües, la reparació s’executarà aquest mes de febrer de 2022. El consorci també ens va garantir que fora dels episodis de puja intensa, la depuradora pot treballar amb total normalitat incloent els períodes de màxima ocupació turística.

Demanem a la Generalitat, a l’ACA, al Consorci d’aigües de la Costa Brava Girona, i als municipis de la conca de l’Aubi, que treballin conjuntament per una gestió integral, més coordinada i àgil de les aigües que en aquests episodis de pluja intensa, de moment seguiran produint abocaments d’aigües brutes al nostre litoral.

Filtrar les aigües plujanes

De la mateixa forma, demanem al Ministeri de Medio Ambiente de l’Estat que publiqui la tant esperada normativa referent als filtres de residus impropis dels sobreeixidors de les aigües plujanes que s’aboquen al mar, i ja haurien d’haver publicat i encara no ho han fet.

Emplacem tots plegats a fer una taula rodona que abordi la gestió

Creiem que tota aquesta informació ens acosta a la realitat dels nostres municipis i que és imprescindible fer-la arribar a la població per agilitzar processos i aplicar les solucions el més ràpidament possible. Per aquest motiu ens emplacem tots plegats a fer una taula rodona que abordi la gestió, conducció i sanejament de les aigües així com les modificacions previstes a l’estació de depuració d’aigües residuals.

Pretenem conscienciar a tothom que cal preservar el nostre patrimoni natural, i en concret, el tram de costa situat entre el Ullastres i cala Castell, i que inclou les illes Formigues.

Envia la teva opinió