Noticies i Articles

ELS AMICS DE LES ILLES FORMIGUES FELICITA A LA GENERALITAT I ANIMA SEGUIR TREBALLANT A LA TAULA DE COGESTIÓ

per 24 juliol, 2020 2 comentarios

Fa una setmana que la taula de Cogestió Marítima del litoral del Baix Empordà es va reunir per videoconferència per fer el Seguiment del Pla d’Acció de l’any 2020.

La taula de Cogestió és un espai permanent de participació on debatre i concretar propostes per millorar la gestió o ordenació dels usos i activitats marítimes. És un nou model de governança on tots els actors implicats: l’economia blava, la comunitat científica, la societat civil i l’administració es coresponsabilitzen en peu d’igualtat en els processos de presa de decisions.

 

Cartografia Marina per protegir el nostre fons

 

Durant el transcurs de la reunió es va presentar la cartografia marina de l’Espai per part de Sergio Rasero del Servei de Control i Acció Marina DGPAM i Joan Ramon Vidal ECOPROGES.

Aquesta cartografia marina del litoral és una eina molt potent que permet que coneguem el què hi ha a 35m de fondària del nostre litoral, equivalent al 65% de la zona PEIN. Cartografia que els amics de les illes Formigues ha vingut demanant i ara és una realitat i per tant felicitem a la Generalitat de Catalunya per fer-la realitat.

Els amics de les Illes Formigues a més de congratular-se per la notícia volen manifestar la seva voluntat de fer-ne la màxima difusió:

Per primera vegada tenim una eina pública que ens proporciona dades per conèixer l’estat del fons marí del nostre litoral, el gran desconegut del nostre territori i que es posa al servei de la conservació i divulgació del nostre patrimoni natural.

A través d’aquest cartografia es podria, per exemple, crear una app que senyalitzi les zones de posidònia i permeti a les embarcacions conèixer a on poden tirar l’àncora. També es podrà delimitar els espais que ocupen les praderies de posidònia assegurant l’equilibri de l’ecosistema del fons marí.

La posidònia és una planta endèmica del Mediterrani que contribueix a mantenir la qualitat i l’oxigenació de l’ecosistema submarí.

En èpoques de sobreocupació, com és el cas de l’estiu, aquest organisme es malmet per l’efecte del fondeig de vaixells.

Malgrat ja s’han començat a posar en pràctica eines com les boies ecològiques, amics de les Illes Formigues creu que aquesta cartografia és un pas important  per protegir el nostre litoral i anima a tots els membres de la taula de Cogestió a treballar-hi i a treure’n el màxim de partit i així protegir aquest espai tan vulnerable, de la pressió humana i del canvi climàtic que estem patint.

Palamós, 21 juliol 2020

Envia la teva opinió