Salvem la posidònia, una campanya imprescindible

Un altre any l’Associació Amics de les Illes Formigues, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós, seguim amb la campanya ‘Salvem la posidònia’, una acció per a conscienciar a la població de la necessitat de protegir i cuidar el nostre fons marí.

És per això que els Amics de les illes Formigues expliquem als navegants la importància de la preservació de la posidònia i que aquest és un repte que ens interpel·la a tothom: un fondeig responsable és vital per a la seva supervivència. La posidònia, el tresor natural que tenim la sort de tenir a les nostres aigües, està greument amenaçada i en perilla la seva supervivència.

A través dels díptics editats en el marc de la campanya ‘Salvem la posidònia’  que contenen uns mapes orientatius de la posició de la posidònia a les aigües properes algunes de les cales i platges que reben més afluència d’embarcacions (com ara de la zona que va de la Cala Senià a la Cala Estreta; de la zona de davant de la Platja de Castell i La foradada; de la Badia de Palamós i Sant Antoni de Calonge, i de les Illes Formigues)

Demanem  que abans de fondejar es miri bé on es llença l’àncora. Si hi ha un prat de posidònia a sota, no fondegis. Ens hi juguem massa.

 

Els Amics de les illes Formigues som partidaris de la divulgació ja que la normativa és poc clara.

La normativa de costes referent al fondeig d’embarcacions d’esbarjo en espais no abalisats no és prou clara i pot generar molta confusió, tant a la majoria de navegants com als propis serveis de vigilància i jurídics, que sovint tenen dubtes importants a l’hora d’aplicar la llei i establir possibles sancions.

El més confús d’aquesta normativa és que no especifica clarament la prohibició de fondeig.

És a dir, la llei estableix que, en les àrees no abalisades, la ‘Zona de Bany’ serà una franja de 200 metres de qualsevol cala i de 50 metres de la resta de costa. I es regula la velocitat i com maniobrar: en aquest espai la velocitat màxima de navegació serà de 3 nusos i la maniobra d’apropament i allunyament de les cales i de la costa haurà de ser perpendicular, tenint en compte sempre la seguretat de les persones. Com que en cap moment hi ha una prohibició expressa del fondeig es deixa a la lliure interpretació de cadascú.

Per tant, s’ha de delimitar o indicar millor on son aquestes zones amb praderies, i conscienciar més als navegats, segurament amb més controls i sancions en zones col·lapsades i sobre ocupades al pic de l’estiu…, això tindria un impacte positiu sobre el medi marí perquè es protegiria l’extensa àrea del litoral que més pateix la pressió del sector turístic…

 

 

 

 

Envia la teva opinió