Illes FormiguesLes Illes FormiguesNoticiesNoticies i Articles

Suport a les instàncies presentades Associació Salvem el Golfet

per 11 agost, 2019 agost 13th, 2019 No hi ha comentaris encara

Amics de les Illes Formigues dona suport a les instàncies que ha presentat a l’ajuntament de Palafrugell l’associació Salvem el Golfet

 

Associació Salvem el Golfet
Diumenge, 11 d’agost 2019

Des de l’associació Salvem el Golfet volem informar que, el passat dissabte 10 d’agost, va tenir lloc un fet que considerem inadmissible: A la cala d’en Massoni i a la Banyera de la Russa, es van reunir més d’una quarantena d’embarcacions per celebrar una festa.

Cal recordar que aquest entorn compte amb la màxima protecció ambiental, patrimonial i paisatgística. Forma part del PEIN i EIN Castell-Cap Roig, tant en el seu àmbit terrestre, com marítim; de la Xarxa Natura 2000 i compte amb la protecció costanera derivada del Pla Director del sistema costaner.
La convocatòria de la festa-“botellón” es va fer a través de les xarxes, concretament per Instagram, en una pàgina denominada “abarlofarra”.

https://www.instagram.com/p/B01TiS-ARbN/?igshid=moqpuoz56o28

Segons podem llegir a la publicació es convocava a la gent pel dissabte 10 d’agost, a partir de les 13h, i es demanava que s’hi assistís amb moltes ganes de festa i carregats de Gintònics. També s’instava als patrons de les embarcacions a portar “Cabos, defensas y ancorines” demostrant un nul respecte per l’entorn i el fons marí.

No és la primera vegada que en aquesta cala del Cap Roig s’hi succeeix un fet de les mateixes característiques. El 25 de juliol del 2018, l’associació Salvem el Golfet va presentar instàncies als ajuntaments de Palafrugell i de Mont-ras -cala d’en Massoni pertany als dos termes municipals- denunciant la concentració de persones i d’embarcacions a la zona de l’embarcador i de la barraca de la cala d’en Massoni, del que semblava una festa organitzada, el diumenge 22 de juliol de 2018.

Denunciàvem que les barques no havien respectat la distància reglamentària per ancorar davant la Costa -amb el conseqüent dany al fons marí- i el perjudici que podien suposar els residus i deixalles que s’haguessin pogut generar. A més, vam sol·licitar als ajuntaments la col·locació de boies de delimitació a l’entrada de la cala d’en Massoni i de la Banyera de la Russa, així com també la col·locació de boies ecològiques on les barques tinguessin l’obligació d’amarrar-se per tal d’impedir l’arrossegament del fons marí.

Finalment, demanàvem més control i vigilància de les embarcacions que vulguin amarrar en les zones de fondeig d’especial protecció marina.

L’agost del 2018, l’ajuntament de Palafrugell va contestar a la nostra instància –no pas així el de Mont-ras-. L’ajuntament de Palafrugell ens responia que s’havia comunicat la nostra petició de delimitació amb boies a l’entrada de la cala d’en Massoni i la Banyera de la Russa a l’Àrea de Serveis Municipals per a la seva incorporació a la tramitació del Pla d’Usos del litoral 2019.

En una reunió mantinguda el divendres 2 d’agost d’enguany amb l’Alcalde i el Regidor de Palafrugell, i a requeriment de la nostra consulta de com estava el tema boies ja que no les vèiem posades, vàrem ser informats que el Pla d’Usos 2019 encara no s’havia activat, però que tindrien en compte la nostra demanda.

Arran de l’incident de dissabte, l’associació Salvem el Golfet ha presentat dues noves instàncies, als ajuntaments de Palafrugell i de Mont-ras, denunciant la concentració d’embarcacions en la festa organitzada a la Banyera de la Russa i a l’embarcador de la Cala d’en Massoni.

Des de Salvem el Golfet lamentem tan poca precaució i preocupació, per part de les administracions i de Costes, pel què fa referència a la protecció d’indrets tan sensibles com són les cales del Cap Roig i de totes les que estan en zona PEIN, que va des de la Fosca fins el Golfet. Així per exemple ens trobem que no existeix delimitació de la zona de bany a la Foradada (terme de Palamós), a les cales del Crit i del Vedell (Mont-ras) i a la cala d’en Massoni (terme de Mont-ras i Palafrugell). A tot això s’hauria d’afegir el desordre del Cap de Planes. En quan a les boies per fondejar les embarcacions, només en trobem a la platja del Castell i a una zona prop de cala Canyers.

Per tant, nosaltres diem que en zona PEIN, si no hi ha boia, no s’ha de permetre fondejar. Exigim la col·locació de boies de fondeig i una vigilància marítima. I denunciem el descontrol i els excessos en les àrees de la Costa Brava que haurien de gaudir d’una especial cura per part de tothom: els usuaris i les administracions.

Atentament,
Associació Salvem el Golfet

Envia la teva opinió